Güçlü Bağışıklık İçin Tüketilmesi Gereken 5 Besin!

Bağışıklık Güçlendiren Besinler Nelerdir? Bağışıklığı Güçlendiren 7 Favori Besin!
Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir yaşam sürmenin temelini oluşturur. Tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılan ve birçok kişiyi etkileyen yeni tip koronavirüse (COVID-19) karşı korunmak için alınabilecek en etkili önlem bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Sağlıksız yeme alışkanlıkları ve düzensiz yaşam tarzı, bağışıklık sisteminin düzgün ve etkili bir şekilde çalışmasına engel olur.
Kış aylarında sık görülen rahatsızlıklara yakalanmamak veya bu hastalıkları daha kolay atlatabilmek için beslenmenizde bu besinlere yer vermelisiniz.
1-Narenciye

Narenciyeleri sıkmayın, yiyin
Limon, portakal, mandalina gibi C vitamininden zengin gıdaları kış aylarında tüketmek gripten korunmak için en iyi yollardan biri. Özellikle sabahları kalkınca limon dilimli ılık bir su içmek limonun antioksidan etkisiyle güne daha zinde başlamaya ve nezleden korunmaya yardımcı oluyor. Ancak tansiyon düşürücü etkisinden dolayı, düşük tansiyonu olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Portakalı ve diğer meyveleri, suyunu içmek yerine posasıyla tüketin.
2-Balık

Haftada 2 gün balık
Omega 3 ve proteinden zengin balık, içerdiği A ve B grubu vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Özellikle balık mevsimi olan kış aylarında haftada 2-3 gün ızgara, fırın veya buğulama balık tüketmek grip ve nezle karşı koruyor.
3-Kuruyemiş

Kuru yemişleri kavurmadan tüketin
Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri E vitamini, çinko, magnezyum , omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı kalkan görevi görüyor. Günde bir avuç tüketebilirsiniz. Fındık ve bademi kavrulmamış, çiğ tüketmek faydalı.
4-Yoğurt

Yoğurt ve kefir bağırsakları mutlu ediyor
Probiyotik ve prebiyotik kaynakları düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı oluyor. Yoğurt; içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı vücudun savunma sistemini geliştirirken; kefir de yoğurttan farklı olarak; sindirim sistemine yararlı bakterilerin yerleşmesini sağlayarak bağırsak florasını dengeleyip, bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıklara karşı koruyor.
5-Tarhana

Atalarımızın “Damda gezeceksen çay, dağda gezeceksen tarhana iç!” sözü yabana atılmayacak kadar değerlidir. 104 yaşında vefat eden adaş büyük dedemin yaşamında en net gözlediğim, kahvaltıda tarhana çorbası ve öğünlerinde yoğurdu hiç eksik etmemesiydi. Uşak’ta protein, mineral ve vitamin kaynağı tarhananın “İçinde 18 doktor var” denir. Glisemik indeksi 20 olan, 100 gramında 14-17 g protein olan tarhana, çorbanın ötesinde farklı tariflerde kullanarak sağlıklı yemekler geliştirebilmek için fırsatlar da sunar aslında. Orta Asya’dan Anadolu’ya kültürümüzün bu değerli mirası, özümüzdür. Herkes kendinden bir şeyler bulur. Bereketlidir. Zor günlerin ilacıdır! Sağlıktır.
Bir cevap yazın